Information från kanslifrukost
Hej, sektionen! I går hade Styret årets sista frukost med kansliet, och vi fick ta del av mycket nyttig information. Här kommer ett utdrag:
- Kansliet hör kontinuerligt oroväckande rapporter kring studenters dåliga mentala hälsa just nu. De ser gärna att sektionen fortsätter att skapa trevliga digitala event för sina medlemmar, hälsar att pengar finns om man vill anordna tävlingar och liknande, och var glada att höra om de event som vi redan har utfört digitalt.
- KTH:s olika skolor har ökänt länge betalat ut väldigt olika mängder pengar till sina sektioner, och Elektrosektionen har varit bland de sektioner som fått minst bidrag från skolan. Detta ska det bli ändring på nu, vi kommer att få ett drastiskt höjt sektionsbidrag från EECS, i gengäld mot att en viss del av pengarna ska spenderas på saker som JML, internationalisering, och studiebevakning. Rapporteringen om hur pengarna använts ska ske som en skriftlig redogörelse, snarare än att ”spara alla kvitton”. Styret är taggade på att se sektionen blomstra med de nya medlen vi har att röra oss med!
- Rektorn har tagit ett beslut om vårterminens examinering, studier och utbyten. Detta beslut, påpekar kansliet, kommer att behöva ”konkretiseras”, då det består av ganska generella uttryckssätt. Kansliet tror dock att KTH kommer att vara hårdare med att ge dispens för salstenta, och ge ut färre. Som jämförelse har vissa läroverk kommit ned till 10% av kurserna som fortfarande har salstentor, KTH ligger på 33%, och andra läroverk har en högre andel salstentor. Visionen är att fasa ut både Zoom-tentor och salstentor för att övergå till kontinuerlig examination. I nuläget kommer extra omtentatillfällen att läggas till många kurser, och tentavakterna ska få instruktioner om att hänvisa till dessa om en student kommer till tentan och verkar sjuk. Rektorsbeslut kan hittas på: https://www.kth.se/student/covid19/varterminen-2021-undervisning-examination-och-utlandsstudier-1.1022542. Frågor och svar finns på: https://www.kth.se/student/covid19/fragor-och-svar-1.1022544
- Det finns bristande resurser för utbildningen. Lärare jobbar hårt med att anpassa sina kurser till digitalt, men det är många som känner stor stress och har problem med att hitta lämpliga digitala format. Lärare kan hjälpa varandra, men då blir ofta deras egen kurs lidande. Om du upplevt att en kurs har fungerat bra, eller har haft ett väldigt bra format på examineringen, tveka inte att ge bra feedback till examinatorn eller kursnämnden!
- Anita Kullen har vunnit KTH:s pedagogiska pris för sitt arbete med Elektros KandidatExjobb, som håller en välkänt god kvalitet, och som är populära även bland studenter på andra sektioner. Grattis!
- Programansvariga jobbar just nu för att omdefiniera tydligt vad varje utbildnings ”Teknikområde” innebär. Detta är en basis för mappningen av masterprogram, och förhoppningsvis gör detta mappningarna mer logiska och relevanta.
- Kansliet ska anställa en till utbildningsadministratör. Förhoppningsvis ger detta en förbättrad återkoppling till oss studenter i utbildningsfrågor, och bättre stöd och resurser till lärarna för att förbättra sina kurser.
- Innovationstävlingen KTH Innovation öppnar i morgon, och är till för alla KTH-studenter som är taggade på hållbarhet, och som vill jobba med likasinnade och ta fram en idé för förbättrad hållbarhet i samhället. Se mer info på https://www.kth.se/om/innovation/boka-ett-mote/kth-innovation-challenge-tech-for-sustainable-holidays-1.1033564